Časté dotazy
Přiblížení vybraných položek uvedených na složení našich výrobků
Glukózo-fruktózový sirup – medovitá látka používaná ke slazení, vyrobená z pšeničného, nebo kukuřičného škrobu. Působí také proti zpětné krystalizaci cukru. Běžně se používá ke slazení nealkoholických nápojů.
Protlak z arónie – součást nakupovaného džemu do náplní. Arónie je ovoce Černý jeřáb.
Regulátor kyselosti kyselina citrónová - součást nakupovaného džemu do náplní. Kyselina citrónová se běžně používá k okyselení do džemů, marmelád a nealkoholických nápojů. V přírodě je součástí citrusových plodů.
Pektiny - součást nakupovaného džemu do náplní. Látka, která zlepšuje houstnutí džemů. Vyrábí se z ovoce, převážně z citrusových plodů, jablek, nebo rybízu.
Laktóza – přirozená složka sušeného mléka. Laktóza je mléčný cukr.
Sójový lecitin – součást cukrářské polevy. Lecitin v čokoládách a polevách zabezpečuje jejich krémovitost, je schopen k sobě vázat vodu a tuky. Sójový lecitin je vyráběn ze sóji. Lecitin se běžně vyskytuje ve vaječném žloutku.
Uhličitany sodné – kypřidlo. V perníku je používán hydrogenuhličitan sodný, jinak taky známý jako jedlá soda, nebo soda bikarbona. Je nejčastější složkou kypřících prášků. Při pečení uvolňuje oxid uhličitý, který kypří těsto. V domácím lékařství se používá také proti pálení žáhy.
Uhličitany amonné – kypřidlo. Jiný název je také cukrářské droždí. Je to kypřidlo, které se používá pro kypření těst. Při pečení se uvolňuje plynný čpavek, který po nakypření těsta odchází do vzduchu.